Selvittelemme yhteishankintaa aurinkoenergian hyödyntämiseksi

Julkaisupäivämäärä: Apr 07, 2015 9:19:30 AM

Tuoreen tutkimuksen mukaan täysin uusiutuviin energiamuotoihin perustuva energiajärjestelmä on taloudellisesti kannattava lähitulevaisuudessa. Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa (Lappeenranta University of Technology, LUT) tehdyn tutkimuksen mukaan Koillis-Aasian, ja erityisesti Kiinan, on kannattavaa siirtyä kokonaan uusiutuvaan energiajärjestelmään 5−10 vuoden sisällä. Tutkimuksen tehneen Neo-Carbon Energy -hankkeen mukaan aurinkosähkön hinta tippuu puoleen nykyisestä vuoteen 2025−2030 mennessä.

Viime vuoden lopulla valmiiksi saadun tutkimuksen mukaan aurinko- ja tuulienergia ovat jo kymmenen vuoden sisällä halvimmat energiantuotantomuodot Aasian suurimmille energiamarkkinoille.

Taloudellinen kannattavuus onkin ollut yksi uusiutuvien energialähteiden haasteista, jotta niihin siirtyminen olisi mahdollista markkinoiden ehdoilla. Nyt tehty tutkimus osoittaa, että aurinko ja tuuli tulevat kannattavimmiksi energioiksi jo 5–10 vuoden sisällä. Tämä johtuu siitä, että jokaisen kapasiteetin kaksinkertaistumisen seurauksena kustannukset tippuvat 20 prosenttia.

"Tästä johtuen vuoteen 2025–2030 mennessä esimerkiksi aurinkosähkön hinta on puolet nykyisestä. Silloin niistä tulee halvimmat tuotantomuodot isossa osassa maailmaa," johtava tutkija ja LUT:n dosentti Pasi Vainikka kertoo.

Vastaavanlaisia uusiutuvan energian simulaatioita ei ole aiemmin tehty. Neo-Carbon Energy

-hanke jatkaa tutkimusta vastaavanlaisen energiajärjestelmän mahdollisuuksista ja käyttöönotosta Suomessa.

Neo-Carbon Energy -tutkimushanke on Tekesin rahoittama, ja se toteutetaan yhteistyössä LUT:n, VTT:n ja Turun yliopiston kanssa. Tutkimus palkittiin äskettäin parhaana avauksena globaalissa aurinkosähkön konferenssissa Japanissa.

Tutkimushankkeesta on piakkoin tulossa Suomea koskevia tutkimustuloksia.

Linkki julkaisuun.

Lue lisää aurinkoenergiasta